Home / Thuis werken / Zo help je jouw kind bij het maken van de studiekeuze 

Zo help je jouw kind bij het maken van de studiekeuze 

Stelt je kind je ook steeds vaker de vraag “welke opleiding moet ik kiezen?” Het maken van een geschikte studiekeuze op jonge leeftijd is niet niks. Als tiener moet je immers een belangrijke beslissing gaan nemen voor je toekomst. Het kan dan ook een vrij stressvolle periode zijn. Je kind kan dan ook vast wel wat advies gebruiken ten aanzien van de studiekeuze. Uiteraard wil je zelf als ouder zijnde ook dat je kind een goed doordachte studiekeuze maakt. Vandaag geven we je een aantal tips zodat jij je kind optimaal kunt ondersteunen.  

Ga het gesprek met je kind aan  

Het is als ouder ontzettend belangrijk om überhaupt het gesprek met je kind aan te gaan ten aanzien van de studiekeuze. Door het gesprek aan te gaan toon je dat je met je kind meedenkt en hem of haar wilt helpen bij het maken van de keuze. Dit geeft je kind het gevoel dat hij of zij wordt gesteund en er dus niet alleen voor staat. Vraag tijdens het gesprek goede vragen en vraag ook zeker door. Het is aan te raden om een dergelijk gesprek niet heel formeel te voeren, maar juist lekker luchtig. Anders kan een dergelijk gesprek voor het kind zeer geforceerd voelen.  

Zet je eigen ideaalbeeld even opzij 

Als ouder wil je dat je kind goed terecht komt en later een leuke en succesvolle carrière heeft. Sommige ouders hebben dan ook een heus ideaalbeeld opgesteld. Echter brengt dit ideaalbeeld vaak hoge verwachtingen met zich mee voor het kind. Wellicht vind je kind een bepaalde hbo opleiding heel leuk terwijl hij of zij aan het VWO heeft gestudeerd. Als je als ouder zijnde je kind dan forceert om ook daadwerkelijk naar de universiteit te gaan, kan dit negatieve effecten hebben op je kind. Laat de interesses van je zoon of dochter dus altijd het voortouw nemen en zet je eigen ideaalbeeld even aan de kant.  

Stel veel goede vragen 

Tenslotte is het goed om als ouder je kind te helpen ontdekken waar hij of zij goed in is. Jij kent je kind immers als geen ander en kunt dan ook vast wel wat kwaliteiten opnoemen. Voor een kind is het namelijk vaak moeilijk om kwaliteiten over zichzelf te noemen. Ga ook eens na wanneer jij je kind het gelukkigst ziet. Bespreek bovendien ook zaken als wel of niet op kamers gaan. Wellicht wilt je kind kiezen voor een studiekeuze Amsterdam. Als ouder dien je je kind dan ook nog wel wat dingen te leren zodat hij of zij met zelfvertrouwen op zichzelf kan gaan wonen.