Home / Thuis werken / Vijf tips bij het zoeken van een interim controller

Vijf tips bij het zoeken van een interim controller

In tijden van verandering of groei kan het nodig zijn om op korte termijn een interim controller aan te trekken. Tijdelijke finance experts worden vaak ingezet om een specifiek project op te pakken, een financieel strategisch plan uit te voeren of om tijdelijk teamleden te vervangen. De uitdaging? De best passende interim controller vinden voor jouw organisatie. Maak je geen zorgen, wij hebben het voorwerk gedaan en delen graag deze vijf tips voor het vinden van een goede interim controller.

Bepaal de rol en het gewenste profiel

Om effectief te kunnen zoeken naar een geschikte kandidaat, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben wat de exacte rol en taken zijn die de interim controller zal vervullen. Is het projectgerelateerd? Hebben zij een leidinggevende rol of ondersteunen zij het huidige team? Bepaal het gewenste profiel aan de hand van kennis van wet- en regelgeving, specifieke expertise en soft skills. Maak hier een lijst van, zodat je dit kunt toetsen bij het selecteren van potentiële kandidaten.

Denk aan inwerkperiode

De inwerkperiode van een interim controller is vaak korter dan die van een vaste medewerker, aangezien zij weten hoe ze snel moeten acclimatiseren en op stoom moeten raken. Neem dit in overweging bij het stellen van projectdeadlines en zorg voor een goede overdracht van kennis en informatie door collega’s en leidinggevenden. Regel ook een goede inwerkplek, materialen en toegang tot systemen zodat hij/zij aan de slag kan zonder onnodige vertraging.

Vergelijk de kosten

Tijdelijke medewerkers zijn vaak wat duurder dan vaste medewerkers. Echter, als je de kosten van een vaste medewerker op de lange termijn (inclusief de tijd en moeite van een jarenlange samenwerking) vergelijkt met die van bijvoorbeeld een interim controller, dan zie je dat het inhuren van een tijdelijke kracht in sommige gevallen juist voordeliger kan zijn. Maak hier een goede kostenvergelijking en houd ook rekening met het verschil in tarief tussen verschillende werving- en detacheringsbureaus.

Doe uitgebreid onderzoek en stel vragen

Bij het vinden van een interim controller is het belangrijk om te verifiëren dat hun achtergrond en ervaring overeenkomen met de behoeften van jouw organisatie. Stel daarom veel vragen tijdens het gesprek en doe zelf onderzoek naar de kandidaat. Zo kun je beoordelen of de persoon in kwestie over de juiste expertise en competenties beschikt.

Wees kritisch op referenties en track record

Vraag naar referenties van eerdere opdrachten en controleer deze zorgvuldig. Zijn de referenten positief over de samenwerking? Welke resultaten heeft de kandidaat geboekt in eerdere rollen? Neem contact op met referenten en zoek objectieve informatie om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Conclusie

Het vinden van de juiste interim-controller kan een uitdaging zijn, maar de inzet wordt beloond als je een goede match vindt die jouw organisatie tijdelijk naar een hoger financieel niveau tilt. Met deze tips is de kans dat je de beste kandidaat vindt vele malen groter. Door goed voorbereid en kritisch in het zoek- en selectieproces te stappen, ben je voor je het weet voorzien van een uitstekende interim controller die jouw organisatie verder meehelpt te ontwikkelen.

Bron: Feller